Voor- en nadelen van koksberoep

Standaard

Het is tegenwoordig erg moeilijk voor de horecazaken om geschikte koks te vinden. In de Hotelschool volgen veel geïnteresseerde jongeren een opleiding tot kok, dankzij de aantrekkingskracht van tv-programma’s als ‘Mijn restaurant’, doch heel wat leerlingen stoppen vroegtijdig met de opleiding.

Het is niet al goud wat blinkt, zeker niet wat voorgesteld wordt op televisie. In ‘Mijn restaurant’ laten de makers zien dat je binnen enkele maanden een topkok kan worden, die creatief weet om te gaan in zijn keuken en met zijn gerechten en dan nog eens een ploeg keukenpersoneel kan coachen. De beginschakel van gewone handelingen in de keuken wordt dan ook meteen overgeslagen, hetgeen nefast is voor de verdere ontwikkeling van een kok.

Onderbetaald

Het koksberoep is bovendien slecht betaald met lange dagen en hard labeur met grote verantwoordelijkheid. Jongeren kunnen hun stiel uitoefenen door een gedeelte van hun loon in het zwarte circuit te laten uitbetalen, hetgeen bij ouderen veel minder in trek is.

Ook hebben koks in de vele restaurants een belabberd sociaal leven. Klanten komen gewoonlijk ’s middags en ’s avonds eten in de zaak, waardoor ze in twee posten moeten werken in het restaurant, iets wat niet bevorderlijk is voor de opbouw en onderhoud van een sociaal leven.

Manpower maakte er een enquête over en HBVL berichtte erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.