Jos Sterk huurt Cambrinus af voor gratis ton, twee boekvoorstellingen en veel volk

Standaard

jos sterk 01 boeken

Voor een goed gevulde Cambrinus op de Reddelberg achter Van Veldeke stelde Hasselts horeca-icoon Jos Sterk op vrijdag 20 december 2013 twee gloednieuwe boeken voor met een gratis vat. Na Hasseltse cafés deel 1 is er nu deel 2 met Jan Kerkstoel op de voorgrond van de Cambrinus op de vooromslag en het tweede boek gaat over Hasselaren die de Grooten Oorlog of Wereldoorlog I aan de lijve hebben ondervonden.

jos sterk 03 dirk hermans

Uitgever Dirk Hermans nam het woord en prees de auteur voor zijn grondige kennis en onderzoek van het Hasseltse verleden. “Hij verdient alle eer naast de Gerlache die de Zuidpool heeft ontdekt en Steve Stevaert die alles gratis heeft gemaakt. Alleen van de publieke val van die laatste blijft Jos hopelijk gespaard”, grapte hij in zijn speech.

jos sterk 04 lezen

Jos Sterk was in de zevende hemel met al die publieke belangstelling. Hij wist niet met wie eerst te praten. “Natuurlijk is ook de ton gratis”, gaf Hermans er nog een lap op.

jos sterk 02 stefan

De boeken kosten 19,95 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij de auteur en in de Cambrinus. “Als kassier ben ik vanavond speciaal aangeduid door Jos en dat doe ik met plezier”, zegt Stefan Swijsen fier op zijn job. Langs de kassa loopt ook Raymond Rutten die er eentje koopt. “In 2001 heb ik ook een boek geschreven over Limburgse cafés met oude gebruiken, zoals bruine kroegen waar je nog een eitje kon eten, waaronder de Cambrinus, de Vaart van Maastricht en het verdwenen café Sport in Rapertingen”, geeft hij ons nog mee.

jos sterk 05 de rudi

In  deel 2 van de Hasseltse cafés staat deurwaarder Jan Kerkstoel op de voorgrond met achter zich de Cambrinus op de voorzijde van het horecaboek. “Jan had zo een beetje geklaagd tegen mij, waarom hij niet op de vooromslag van mijn vorig boek stond. En zo heb ik hem er dan maar deze wel opgezet”, stelt Jos Sterk. Maar een ander verhaal kregen we wel te horen van zoon Dries Kerkhofs. “Mijn vader was totaal verrast en kan het nu weer tegen mijn moeder gaan uitleggen”, lacht hij ermee. Immers wie kent Jan Kerkstoel niet, als man die de horeca-omzet gevoelig doet stijgen.

jos sterk 07 kaarters

jos sterk 09 pintje drinken

jos sterk 08 tante mieke

Inmiddels werd er druk gekaart, gepraat en genotvol gedronken in de Cambrinus. Waardin Mieke overschouwde alles en moest nergens ingrijpen. Socialisten Michel Froidmont en Frank Vandenhoudt zaten elkaar te vermaken met politieke roddels, terwijl anderen aan het zoeken waren of ze voldoende geld bij zich hadden om een boek aan te kopen en bezoekers die gewoon aan het genieten waren van de gezelligheid in de Cambrinus.

jos sterk 12 sossen

jos sterk 11 geld

jos sterk 10 mijmeren

Jos Sterk leek een tevreden man. “Ik ben al volop bezig met nog boeken over Hasseltse cafés”, besluit hij met een vrolijke noot.

2 suggeties bij “Jos Sterk huurt Cambrinus af voor gratis ton, twee boekvoorstellingen en veel volk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.