In De Parel: culinair pareltje van frituur en mosselhuis UPDATE

Standaard

parel 1

In maart 2013 sloot frituur/mosselhuis In De Parel – ooit nog supporterslokaal van Valère Vansweefelt – aan de Kuringersteenweg 101 in Hasselt, alomgekend bij vele BV’s en klanten van allerlei pluimage uit de omgeving voor de gezelligheid en lekkere Zeeuwse mosselen. Alfonsina van Schaik (79) runde de zaak sinds 1961, later bijgestaan door zonen Guido (55) en Jo Daemen (58).

de parel 1

Het huis van De Parel dateert van 1925.” Voor In De Parel openging in 1961 was hier een café gevestigd waar men  het bier schonk met name “Perle Caulier” naar de naam van de brouwerij uit het Waalse Glins. We hebben dan maar gekozen in voortzetting van de naam en hebben onze cafe-frituur ‘De Parel’ genoemd”, aldus Alphonsina van Schaik, die vanaf 1975 werd bijgestaan door zonen Guido – nog ooit voetballer bij  Sporting Hasselt – en Jo Daemen, de twee schalkse ruiters van de bende.

parelbroeders

De late sluitingstijd om 3u ’s ochtends, de eenvoudige, de warme en gezellige inrichting met de nodige vriendelijkheid van de uitbaters samen met de lekkere en simpele bereiding van verse goed gekuiste mosselen op natuurlijke wijze, gaven In De Parel decennia lang een ongemeten populariteit in de culinaire pers en bij een trouw cliënteel uit het politieke, kunst-, muzikanten- en uitgangsleven.

In De Parel waren 48 zitplaatsen waarvan er enkelen vroeger werden ingenomen door de kaarters en de dobbelsteenbak. “Aanvankelijk hadden we veel minder plaatsen, maar door een herinrichting – verplaatsing toog, verwijdering van de jukebox – konden we de klanten beter plaatsen. Echter in de vele drukke momenten moesten ze dan wachten op hun beurt in het salon. Desnoods consumeerden ze hun mosselen in de keuken”.

parel 3

Trouwens frieten bakken was in den beginne de taak van Alfonsina en later behoorde dit tot het takenpakket van de ex-voetballer. “De frituur stond afgescheiden van de gelagzaal opgesteld aan de straatkant met een doorgeefluikje voor een puntzak met friet om mee te nemen. Ook mijn zus Marie-Jeanne was altijd present bij het bakken van friet en bereiden van mosselen vanaf eind jaren zestig tot de sluiting”.

Friet- en mosselcultuur

In beide eetculturen was In De Parel  goed ingeburgerd en ervaren. “Van in de jaren 60 en 70 tot nu werden de frieten in een puntzak verkocht met mayonnaise, servella’s, natte Zwanworstjes, zure mosselen, huisbereide bouletten, eitje of haring. Later werd het gamma uitgebreid met de speciale frituursnacks zoals hamburgers, zigeunerstick, satétjes, vleeskroketten, sito’s en dergelijke”, zegt de frietenbakker. Eerst was mayonnaise op de friet gratis, vanaf begin jaren 70 werd het een betalende toespijs. Frieten werden steeds gebakken in zeer regelmatig gefilterd en ververst geraffineerd rundsvet.

De mosselconsumptie bij In De Parel nam een vlucht begin jaren 80. De frituur werd dan ook meteen een gekend mosseleethuis.

“Steeds hebben we gewerkt met de Zeeuwse Jumbo Deltamosselen, die we vanaf juli tot eind seizoen (eind maart) bereidden op eenvoudige wijze met verse en natuurlijke ingrediënten. De mosselen waren steeds dagvers en werden door ons handmatig gekuist.  We waren heel streng op dit vlak, enkel de gave, levende mosselen belandden in de pan”, aldus broer Jo. In de overige maanden kwamen huisbereide visgerechten in de plaats.

Het Parelrecept is dan ook vrij eenvoudig: Hollandse en Belgische (geen Spaanse) uien, liefst Belgische peterselie, knolselder + donker groene selder (geen soepselder), alleen peper en een klein beetje zout. “De porties verschilden dan ook naarmate het seizoen vorderde : 900 tot 950 gram mosselen in juli tot half september, 1000 tot 1100 gram mosselen vanaf half september tot eind januari en vanaf dan 900 tot 950 gram mosselen tot het einde van het seizoen.  Dit was te wijten aan het volume van de mossel in de schelp.  Dit wisselde in gewicht naarmate het seizoen vorderde of naar zijn einde toe ging.”

Inloophuis

Eén van de mooiste hoogtepunten situeerden zich in het begin van deze eeuw. “Briefjes van 5, 10 of 20 euro werden gerold rond een geldstuk met duimspijker en naar het plafond geworpen door de sponsorende klanten. Die briefjes bleven dan samen met de duimspijker meestal hangen in de verflagen. Het muntstukje viel naar beneden.  Het idee werd eerder geïntroduceerd door een goede klant – vriend des huizes – die het spelletje met succes demonstreerde. Vele klanten volgden vervolgens zijn voorbeeld”. Enkele restanten zijn tot op heden nog zichtbaar.

parel 2

Zo konden Alfonsina, Guido en Jo tot vier maal toe – op vijf jaar tijd – alle geldbriefjes van het plafond losmaken en in totaal zo een 10.000 euro verzamelen voor het Inloophuis Hasselt , voor kankerpatiënten en hun naasten.

de parel 2

Prettige anekdotes

In De Parel was er steeds leven en plezier, niettegenstaande er ook hard werd gewerkt. Leuke anekdotes komen te boven.

“Zo was er sterrenchf Luc Bellings, die hier kwam om onze hamburger special te eten. Op de eindejaarsdagen bewonderde hij de grote kerstboom in De Parel. Hierop stelde ik voor dat hij zulke mooie boom in de toekomst wel kon krijgen van ons. Luc zag dat wel zitten. Maar dat was buiten de waard gerekend, want wij zijn altijd voor een grapje te vinden… Mijn broer en ik hebben dan de daad bij het woord gevoegd en die kale boom ’s nachts na de feestdagen voor zijn restaurant Savarin geplaatst met een gelukskaartje eraan. Echter nam Bellings het jaar daarop weerwraak en plaatste gans ons portaal vol kale kerstbomen”.

Of  hoe de groene Toyota Celica van wijlen goede klant Jean Marechal werd volgestouwd met oud papier tijdens de papierslag. Of hoe Guido de leden van Leopold 3 niet herkende toen die indertijd om een frietje langskwamen en zijn dochter hem later verontwaardigd duidelijk maakte, hoe populair die mannen toen waren….

Heden ten dage is De Parel – met zijn authentieke inrichting – leslokaal voor Spaanse les op donderdagavond.

Met dank aan Paul Stevens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.