Syntra Hasselt pronkt met distilleerinstallatie voor distillateurcursisten

Standaard

syntra distilleren

Op dinsdagavond 13 oktober werd in aanwezigheid van Jenevermuseumstoker Jan Kempeneers, expert Geurt Van Rennes en directeur Sectorenwerking David Van der Meijden de ultramoderne distilleerinstallatie voor de distillateurcursisten officieel ingehuldigd bij Syntra Hasselt.

“Een half jaar geleden startte Syntra Hasselt met een distillateursopleiding om opnieuw het stilaan weggeëbde beroep van bijvoorbeeld jeneverstoker terug tot leven te brengen. De cursus munt uit in een uniek gebeuren in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. De belangstelling was groot voor deze basiscursus en de meer dan veertig cursisten moeten in 128 lesuren of tijdens 31 lessen alles leren over grondstoffen en granen, gistsoorten, stoken, gisten, rijpen, reduceren en bottelen, zowel theoretisch als praktisch. Ook komt het wettelijk kader en accijnzen aan bod in de opleiding”, aldus Van der Meijden. Er wordt druk gewerkt om deze opleiding nog uit te breiden vanuit de basis – waar ze leren distilleren met fruit – naar distillaten van jenever, gin en whisky. “Deze opleiding gaat een mooie toekomst tegemoet, want er is veel belangstelling voor”, voegt hij nog toe.

Voor ervaren distilleerders Jan Kempeneers en Geurt Van Rennes is deze ultramoderne distilleerinstallatie een welgekomen geschenk. “Ik heb het beroep van jeneverstoker van de vorige generatie van distillateurs geleerd en denk ook aan mijn pensioen. Wat daarna met de stookactiviteit gebeurt, moet nog worden besproken met de bevoegden, maar alleszins vind ik het tof dat er gewerkt wordt om nieuw bloed op te leiden met prima materiaal”, aldus Jan Kempeneers. Geurt Van Rennes was in zijn nopjes met de nieuwe aanwinst. “Vergeleken met Duitsland, waar 300.000 fruitboeren elk zo’n distilleerkolom bezitten om in de winter hun eigen distillaten te maken, bezitten de Limburgse fruitboeren niets meer en is er industrieel erfgoed verloren gegaan. Ik ben zeer blij met de inhuldiging van deze installatie om nieuw bloed vertrouwd te maken met het beroep van distillateur”, besluit Van Rennes, die ook een zwak heeft voor de distillatie van oude streekgebonden fruitrassen.

http://www.syntra-limburg.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s