ASG presenteert slangen- en begijnenkoek als vergeten Hasselts product

Standaard

begijnenkoek

In het kader van de Week van de Smaak 2015 in het teken van vergeten gewoontes, recepten en smaken konden Hasselaren op inschrijving komen proeven van scharmoelen of slangenkoeken en begijnenkoeken op zaterdag 14 november 2015 van scharmoelie en begijnenkoeken met een tas heerlijke koffie van barista Kathleen Serdons van de Hotelschool in Het Stadsmus met op de achtergrond de foto-expo over Hasseltse smaken. Jacques Collen van ASG of van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie met grootste bibliotheek op dat gebied en zetel in het Stadsarchief.

jacques collenkathleen serdonsHasseltse schermoel of slangenkoek is een langwerpig baksel in schietspoel-vorm met spitse einden, dat bij het eten met suikerstroop werd overgoten. Een samenstelling van rozijnen, walnoten, appels, gedroogde pruimen zonder pit, brandewijn, gedroogde vijgen, amandelen en suiker zorgen voor de smaak in de vulling. De slangenkoeken hebben ook een lange traditie in het Nederlandse Brabant, Maastricht, Aken en zelfs Tongeren.

De begijnenkoek daarentegen is een lekkernij – gebakken in de periode tussen 25 november (Sint-Katarina) en 17 december (Heilige Begga) – dat in 1626 een contract-item was tussen de Hasseltse begijnen en de abdis van Herkenrode. Deze begijnenkoek is een soort kruidkoek of pepernoot op basis van tarwebloem, suikerstroop, eieren, peper, kruidnagel (pletten of gemalen), (gemalen) anijszaad en melk.

Jacques Collen is nog steeds op zoek naar bakkers om slangen- en/of begijnenkoeken te bakken en te verkopen. Kandidaten?

http://www.asg.be

http://www.weekvandesmaak.be

http://www.hasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s