Bilzen streeft ook naar speculaas als streekproduct

Standaard

speculaas 2015 4

De Hasseltse speculaas is al jaren een erkend streekproduct met zelfs de Orde van de Hasseltse Speculaas als verdediger van deze lekkernij met onder andere de jaarlijkse organisatie van de Speculaasfeesten op het programma. Er bestaat een recept van de Hasseltse Hotelschool om echte Hasseltse speculaas te bakken, maar elke bakker wijkt daarvan af en bakt ze op eigen manier. De Hasseltse speculaas heeft immers al decennia historie sinds die van bakkerij Deplée achter de rug.

Nu is er in Bilzen ook een initiatief aan de gang om speculaas te laten erkennen als Bilzers streekproduct, niettegenstaande ze nog in hun kinderschoenen staan. Aanleiding was een oproep van het Sintpaleis en de Stad Bilzen naar alle schoolkinderen om originele speculaassmaken te bedenken. Volgens HBVL werden er drie speculaassmaken gekozen uit ruim 200 inzendingen met gevolg dat er nu 10.000 proefspeculaas gratis rond de sinterklaasperiode 2015 in de plaatselijke horeca worden verdeeld. Een Bilzerse bakker heeft inmiddels een aanvraag voor erkenning ingediend.

Volgens Jacques Collen van de erkende Academie van Streekgebonden Gastronomie vzw kan tegenwoordig iedereen bij de VLAM of het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw aanvragen indienen en betalen voor zo’n erkenning, terwijl de maatschappelijke en historische waarde van zo’n product en de originele productieplaats volledig naar de achtergrond wordt gedreven. Vroeger werd meer toegezien op die waarden en waren de erkenningscriteria veel strenger. Uit marketingoogpunt lijkt zo’n erkenning wel waardevol, terwijl ze de consument een rad voor de ogen draaien.

Smakelijk alleszins en veel geluk voor het mogelijk verdere succes voor de erkenning van speculaas als Bilzers streekproduct, feestelijkheidsschepen Griet Mebis!

http://www.hasseltfeestspeculaas.be

http://www.bilzen.be

http://www.asg.be

http://www.vlam.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s