Hotelschool Hasselt werkt samen met Universiteit Maastricht

Standaard

De vakgroep Humane Biologie en Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht onderzoekt de effecten van twee verschillende verzadigde vetzuren op de HDL-stofwisseling van gezonde mannen en vrouwen. HDL is een deeltje dat cholesterol door de bloedbaan vervoert.

De Hotelschool Hasselt afdeling Bakkerij verleent zijn praktische medewerking aan dit interessante wetenschappelijk onderzoek. Hiermee willen zij een maatschappelijke bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van de consumenten.

In onze voeding komen verschillende verzadigde vetzuren voor. Het meest voorkomende verzadigde vetzuur heet palmitinezuur, dit zit bijvoorbeeld in palmolie en boter. Een ander verzadigd vetzuur is stearinezuur, dat voorkomt in onder meer vlees en chocolade. Het is onbekend of deze twee verzadigde vetzuren verschillende effecten hebben op de HDL-stofwisseling. In dit onderzoek krijgen de proefpersonen experimentele producten mee naar huis die ze dagelijks dienen te consumeren. Voor de praktische uitvoering en productie van deze experimentele producten heeft de Universiteit Maastricht beroep gedaan op de Hotelschool Hasselt afdeling Bakkerij. Na goed overleg en veel uitproberen heeft de afdeling Bakkerij sandwiches, havermoutkoekjes en citrus curds gemaakt die verrijkt zijn met palmitine- of stearinezuur (de verzadigde vetzuren). De vetten zijn afkomstig van Unilever R&D Vlaardingen, die de studie tevens financiert. Een mooie samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Unilever R&D Vlaardingen en de Hotelschool Hasselt!

http://www.hotelschoolhasselt.be

http://www.maasdtrichtunivarsity.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s