Expo van manteltjes van Borrelmanneke tussen 13 en 23 oktober 2016 in Modemuseum Hasselt

Standaard

borrelmanneke

De Confrérie van de Hasseltse Jenever met Grootmeester Alex Van Brabant en cultuurschepen Karolien Mondelaers mogen vol verwachting en enthousiasme uitkijken naar de tentoonstelling van de manteltjes van het Borrelmanneke op de hoek van de Kleine Maastrichterstraat in het Modemuseum tussen 13 en 23 oktober 2016. Jaarlijks krijgt dit door toeristen veel gefotografeerd beeldje tussen De Kleine Hal, Smaak van het Ijs en Frituur-broodjesbar Pierre een manteltje omgord krijgt tijdens de gratis jenevertraktatie bij de Jeneverfeesten, dit jaar op 15 en 16 oktober 2016.

Het is ondertussen reeds 35 jaar geleden dat de stad Hasselt een nieuwe bijzondere inwoner mocht verwelkomen. Sinds 1981 pronkt het Borrelmanneke op de Petattemèrrek aan de Maastrichterstraat, waarbij het manneke op de jaarlijkse Dag van de Jenever een mirakel verricht en steeds gul omspringt met het rijkelijk vloeien van het geestrijke drankje, het Hasselts witteke. 

Deze bronzen beeldfontein van de hand van Lou Boonman uit Neerpelt werd op 19 september 1981 door het stadsbestuur geplaatst als herinnering aan onze rijke jenevertraditie. Tijdens de jaarlijkse Jeneverfeesten wordt het Borrelmanneke steeds feestelijk aangekleed en uitgedost door de Confrérie van de Hasseltse Jenever met een jaarlijkse nieuwe outfit die door een bevriende confrérie of organisatie wordt ontworpen.

Doorheen de jaren zitten tussen deze uitgebreide collectie van bijna 90 mantels vrij unieke en originele exemplaren, die ze na jaren nog eens in beeld willen brengen via deze tijdelijke expo. Blikvanger wordt zeker een modieuze en modern aankleding van een bijzonder manteltje op deze expo.

De manteltje van het Borrelmanneke zijn vrijblijvend te bezoeken tussen 13 en 23 oktober 2016, telkens tussen 10 en 17u behalve op maandag in het Hasselts Modemuseum. Zeker een aanrader!

http://www.confreriehasseltsejenever.be

http://www.jeneverfeesten.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s