CVO-STEP Hasselt kookt 5: Madeleintjes van Bart Leduc

Standaard

Vandaag stelt praktijkdocent Bart Leduc van de bakkerij-opleiding de bereiding van madeleintjes voor. Volgens Wikipedia is een madeleine een kleine schelpvormige cake afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het deeg bevat meel, poedersuiker, boter, eieren, zout, citroenschil en rum. De madeleine krijgt vorm in een bakvorm van de sint-jacobsschelp. In en buiten Frankrijk is ze zeer geliefd en wordt ook op grote schaal industrieel vervaardigd. Madeleine zou in de 18de eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht hoog bezoek deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Bart Leduc maakt madeleintjes niet industrieel, maar wel huisbereid in twee recepten.

Benodigdheden voor recept 1

  • 2 eieren
  • 80 g suiker
  • 30 g honing
  • 80 g boter
  • 20 g olie
  • Vanille
  • Citroenrasp
  • 3 g bakpoeder
  • 105 g bloem
  • 1 g zout

Bereidingswijze voor recept 1

Klop de eieren, suiker en honing los. Meng de gesmolten boter en olie erdoor. Zeef de bloem met de bakpoeder en voeg samen met de vanille en het zout toe. Meng tot een homogeen beslag. Vul het beslag in een spuitzak en plaats 15 minuten in de koelkast. Vul madeleine vormen. Plaats de vormen nogmaals 30 minuten in de koelkast. Afbakken op oventemperatuur van 180 ° C en voor een baktijd tussen 15 en 18 minuten.

Benodigdheden voor recept 2

  • 2 eieren
  • 150 g suiker
  • 125 g boter
  • 2 g bakpoeder
  • 150 g bloem
  • 1 g zout
  • 20 ml melk

Bereidingswijze voor recept 2

Klop de eieren en suiker tot een wit beslag. Voeg de gezeefde bloem, zachte boter en melk toe aan het beslag. Smaak toevoegen. Laat 30 minuten rusten in de koelkast om vervolgens af te bakken.

Smakelijk!

http://www.cvo-step.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s