Nieuw leven voor Stokerij Vanderlinden in Hasselt na meer dan eeuw afwezigheid

Standaard

In de familiehoeve op de Luikersteenweg 264 in Hasselt is Olivier Vanderlinden als commandeur van de Confrérie van de Hasseltse Jenever volop bezig met de bouw van een nieuwe ketelinstallatie en stookruimte in de oude stallen voor een nieuwe distillerie, naast die van het Jenevermuseum, Het Stookkot en Wissels. Het wordt een distillerie van korrel tot borrel met een authentiek productieproces en een eigen productie van moutwijn. Via een open-sourceplatform heeft elke participant de mogelijkheid om zijn eigen beslag bij de stokerij te distilleren, alsook de productie van eigen gedistilleerde dranken en jenever-cocktails.

In mei 2017 wordt de koperen distilleerketel van 350 liter geïnstalleerd (goed voor 200 à 250 liter op graan gegiste alcohol per jaar), waarna Olivier zo vlug mogelijke jonge graanjenever, een gin en een tweetal fruitjenevers: citroen & appel plus appel & kers te distilleren. Zo wordt de traditie van de brouwersfamilie Vanderlinden sinds de stopzetting van de activiteit in 1904 opnieuw leven ingeblazen. Immers sinds 1886 was de familie actief met de verkoop van hun drank in de Minderbroedersstraat 11 en later 17.

Studenten van UHasselt en PXL ondersteunen innovatief open-sourceplatform via voorafgaand marktonderzoek en een crowdfunding campagne. Verder ondersteunt de opleiding Agro- en biotechnologie van de hogeschool PXL (departement TECH) het brouwproces, door de verschillende voedingsmiddelentechnologie te verscherpen en te optimaliseren. Het uiteindelijke resultaat zal dan uiteindelijk gekeurd worden door de ‘Confrérie van de Hasseltse Jenever’. Met hun expertise maken ze deel uit van de ‘Smaakmakers des Hasseltse echtheid’ en bepalen ze de nieuwe smaken van de verschillende distillaten.

Met de Stokerij des Hasseltse Echtheid wordt de Hasseltse jenevertraditie in ere gehouden en verdergezet.

http://stokerijvanderlinden.be

https://www.facebook.com/stokerijvanderlinden

https://www.angel.me/project/stokerijvanderlinden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.