CVO-STEP Hasselt kookt 9: ‘Asperges op Vlaamse wijze’ van Diana Stoops

Standaard

Diana Stoops is chef in de opleiding Hulpkok bij CVO-STEP Hasselt. In deze opleiding leer je de basis van de belangrijkste activiteiten in de keuken om producten perfect te versnijden, te bereiden en af te werken. Bovendien maak je zowel desserts als lekkernijen uit de bakkerij. Je kan aan de slag in de horeca om onder leiding van de keukenchef eenvoudige gerechten voor te bereiden en af te werken. Wil je je nog verder bijscholen dan kan je nu doorgaan naar de opleiding kok.

Diana Stoops koos met deze temperaturen voor een lentegerecht van eigen bodem: de gezonde asperge. Zo eenvoudig klaar te maken en zowel koud als warm heerlijk fris en gezond om eten. Kook ze nooit te gaar. Een asperge is het lekkerste als ze nog lichte weerstand geeft bij het bijten. Zie je tegen het schillen aan? Steeds vaker kun je ze overal geschild kopen en dan is zo een bereiding echt op zeer korte tijd klaar. Varieer dit gerecht met heerlijke beenham of garnalen. Een eenvoudige tip om je Vlaamse klassieker te pimpen. Voor ons bereidt ze gezonde asperges op Vlaamse wijze met ham en ei voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 2 kilo asperges
  • 40 gram boter
  • 1 liter water
  • 10 hardgekookte eieren
  • 150 gram boter
  • nootmuskaat, zout en peper
  • 200 gram beenham
  • Platte peterselie

Bereidingswijze

De asperges met een dunschiller vanaf de kop dun en naar beneden gaand steeds dikker schillen. Harde onderkant afsnijden of breken door het uiteinde vast te nemen en het andere hand ongeveer op 2cm van uiteinde. Drukken en zo breekt de asperge tussen hard en zacht gedeelte. De schillen kunnen dienen voor soep op opzetten met zijn om nadien te gebruiken in dressings. In water met zout, 10 tot 15 min. beet gaarkoken. (de dikte van de asperges bepaalt de exacte kooktijd) Het beste is om de asperges staand te koken, met de kop boven water.

De hard gekookte eieren pellen, doormidden snijden en de eierdooier eruit halen. Wrijf de dooier door een zeef of pletten met vork en hak de eiwitten apart. Smelt de boter, voeg de gezeefde dooiers erbij en naar eigen smaak nootmuskaat, versgemalen peper en zout. Rol de plakken ham op en snijd in dunne reepjes. Verwarm de reepjes heel kort in de magnetron. Giet de asperges af, verdeel over 4 borden (voorverwarmd in de oven). Giet de eiersaus over de asperges en garneer met de gehakte eiwitten en peterselie. Serveer met de lauwwarme ham en een glas gekoelde “Pinot Blanc” uit de Alsace.

Smakelijk!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.