PXL Catering heeft kwaliteitslabel Smiley in wacht gesleept

Standaard
pxl smiley 2019

De behaalde Smiley 2019 voor voedselveiligheid en -hygiëne van het FAVV werd gevierd met de verorbering van een lekkere taart met de Smiley erop en wijn door het cateringteam.

Hogeschool PXL is een van de weinige hogescholen die ervoor kiest de uitbating in eigenbeheer te organiseren. PXL-Catering baat de 3 studenterestaurants uit, staat in voor de catering van PXL-Congress en beheert de automaten op de campussen. De 3 restaurants behaalden voor het eerst het kwaliteitslabel rond hygiëne in 2016. Slechts enkele restaurants in de regio behaalden reeds het felbegeerde driejarig kwaliteitslabel Smiley van het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

Om het label te behalen was de uitdaging weer groot, omdat inmiddels het restaurant in Diepenbeek volledig vernieuwd werd. Ook de andere restaurants kenden hun uitdagingen, want administratie is steeds de laatste prioriteit tijdens de drukke service.

Om het systeem te waarborgen, wordt er jaarlijks een interne audit georganiseerd door de junior collega’s professionele bachelor Agro- en biotechnologie onder begeleiding van lector Nadia Reweghs.

Om de werkwijze te professionaliseren, werd er voor het eerst ook samengewerkt met Quality Guard. Dankzij Quality Guard wordt het een stuk eenvoudiger om de hygiëne in je keuken altijd te garanderen. Met een app behoud je het overzicht over je HACCP-hygiëneplan. Daarnaast is er ook een uitleveringsmodule, die eenvoudig afleverings- en bestelbonnen maakt die automatisch gekoppeld zijn aan de juiste lotnummers.

Een absolute meerwaarde is de module van temperatuurregistratie. Deze bewaakt de temperatuur van de producten met draadloze temperatuursensoren in de diepvriezers en koelingen. Is de temperatuur niet optimaal? Dan word je automatisch gewaarschuwd via e-mail of sms.

Ook steeds belangrijker en verplicht is het receptenboek. Je stelt de recepturen gemakkelijk digitaal op. Quality Guard plaatst alle leveranciers en producten die je bij hen afneemt in de applicatie. Op deze manier worden ook de correcte allergenen en voedingswaarden aan de eigen recepturen gekoppeld. Met daarbij het printen van  etiketten op elk formaat van verpakking met vermelding van de allergenen- en voedingswaardeninfo.

Een tip voor alle jeugdverenigingen, organisaties, studentenverenigingen dezer dagen, onderschat het belang van tempraturen niet! Gekoeld voedsel mag niet boven de 7° Celcius geserveerd worden. Er wordt te vaak gezegd wij doen het wel even zelf! Thuis in klein gezelschap ok maar eens dat je voor gasten werkt. Vraag daarom professionele hulp.

Een gedachte over “PXL Catering heeft kwaliteitslabel Smiley in wacht gesleept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.