Hasselts Jenevermuseum slaat uitzonderlijke slag van 100 volle jeneverflessen

Standaard

jenevermuseum

Het Jenevermuseum in Hasselt heeft zijn collectie verrijkt met maar liefst 100 jenever- en likeurflessen. Deze aanwinst is uitzonderlijk omdat het om volle flessen gaat. De exemplaren dateren uit de periode 1940-1970 en zijn daarom niet altijd meer drinkbaar, maar in elk geval erg zeldzaam. De aangekochte stukken zijn afkomstig van verschillende Limburgse en Antwerpse stokerijen zoals Fryns, Scheelen, De Beukelaer, Alphonse Simkens en De Poldernaar. De komende maanden worden de flessen nauwkeurig geïnventariseerd en uitgebreid beschreven. Een aantal flessen zal te bewonderen zijn in het museum, de rest krijgt een veilig plekje in het depot. In een latere fase zijn de flessen ook online te consulteren via erfgoedplus.be.

De originele verschijningsvorm

Het distilleren van jenever en likeur kende in België zijn hoogtepunt in de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw. Om deze rijke geschiedenis intact te houden verzamelt het Jenevermuseum historische materiële en immateriële getuigenissen. Tegelijk vergaart het museum systematisch ook actueel materiaal van de huidige Belgische jenever- en likeurproducten. Op die manier kan het de technische evolutie die het productieproces door de eeuwen heen gekend heeft helder illustreren. In de uitbreiding van de collectie gaat daarnaast ook veel aandacht naar aanwinsten die de sociale en economische implicaties van de productie en het verbruik van alcohol en gedistilleerde drank in het bijzonder aantonen.

Schepen van cultuur Joost Venken: “Deze uitbreiding met quasi volledig intacte flessen biedt ons een beter inzicht in de originele verschijningsvorm van veel producten. Zo krijgen we nu een idee van de kleur van de inhoud en kunnen we ook zien hoe flessen effectief werden afgesloten. Want bij lege flessen ontbreken vaak de kurk, de schroefdop en/of de capsule. Bovendien is er ook de mogelijkheid om de jenever of likeur in kwestie in een labo te laten analyseren op de gebruikte ingrediënten en hieruit smaakevoluties af te leiden.”

Straffe selectie

Het Jenevermuseum breidt zijn verzameling uit door proactief op zoek te gaan naar relevante collectiestukken in onder meer veilinghuizen, in (boeken)antiquariaten, op online veilingsites, en op antiekmarkten. Daarnaast verwerft het museum heel wat collectiestukken via schenkingen van particulieren of bedrijven (vaak jeneverproducenten). Streng selecteren aan de deur is daarbij de boodschap: schenkingen of collectiestukken die niet passen in het collectieprofiel worden niet meer geaccepteerd.

Museumconservator Joanie Dehullu: “Elk potentieel nieuw object wordt streng geëvalueerd. Zo kijken we onder andere of het object voldoende waarde heeft als betekenisdrager binnen het verhaal dat wij als museum vertellen of het item lacunes kan aanvullen in de collectie. Uiteraard spelen ook de kostprijs en de zin en haalbaarheid van een restauratie een cruciale rol.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.