Lege cafés ontsieren het stadsbeeld in stadskern

Standaard

Niettegenstaande de vele horecazaken in de binnenstad toch stand houden ondanks de voorbije economische crisis, staan er toch nog enkele horecapanden leeg of te huur. We hebben er enkelen kunnen dedecteren. Zaken die al langer dan een jaar leeg staan of niet rap verhuurd geraken, wegens te duur, te veel renovatiewerken of slechte ligging.

Art Choc

We starten bij Art Choc in de Ridder Portmansstraat tegenover de BNP Fortisbank. Deze zaak is over te nemen wegens faillissement. Art Choc was een gewaagde combinatie van goudsmederij, kunstgalerie en restaurant. Met een Belgische keuken met een Mediterraans tintje kon je er niet alleen gezellig lunchen op een zuiders terras of aan de open voorgevel, maar ook kunstobjecten bewonderen en zelfs kopen. De goudsmid creëerde er zijn ontwerpen. Helaas is de zaak kopje onder gegaan door te veel schulden.

Tea-room Corner

Deze zaak in de Ridderstraat 16 staat al van in 2008 leeg. Zeker 25 jaar heeft een echtpaar er de vele klanten bediend met een koffie, een lekkere pannenkoek of ander heerlijk hapje. Aangezien beiden de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt, is de zaak met een groot afscheidsfeest met veel volk, waaronder veel bekende Hasselaren, en met de laatste tournée générale in de loop van 2008 gesloten. Sindsdien staat de zaak te huur en wat te verkommeren in deze opgewaardeerde straat.

Den Olifant

 

Op de hoek van de Schrijnwerkers- en Minderbroedersstraat bevond zich het gele horecapand taverne Den Olifant met heel wat gevelgroen. In de zomer had deze zaak een terrasje op de hoek van de Schrijnwerkersstraat. Binnen was het aangenaam gezellig en de inrichting zorgde ook voor een aparte sfeer. Je kon er hapjes bestellen en rustig een glaasje drinken. Plotseling was de zaak gesloten en niemand wist waarom. Nu ligt ze er troosteloos bij met afgeplakte ramen.

Hendrikshuis

Als je de binnenstad binnenrijdt, kom je eerst café Veldeke op de hoek tegen, gevolgd door het lege Hendrikshuis op de volgende hoek met de Minderbroedersstraat 58. Dit lange en smalle pand staat al erg lang te huur en ligt dwars tegenover een café dat nog goed draait. Het was een restaurant met een Franse keuken.

Café Papillon

Op de  hoek van de Maastrichterstraat en Capucienenstraat staat het lege horecapand van Café Papillon. Veel weten we er niet over, alleen dat daar vroeger enkele mooie vrouwen zorgden voor de bediening en dat daar ook zwoele feesten zijn gehouden. Het staat te huur. Google geeft voor Maastrichterstraat 32 Papillon kinderkleding, maar heeft deze zaak iets te maken met het café?

Broodjesbar

Dit verkommerd pand aan het Kolonel Dusartplein deed lange tijd geleden – zo ziet het er toch uit – nog dienst als broodjesbar, zover we terug kunnen denken. Momenteel worden de ramen gebruikt als plakbord voor affiches. De gele verf van het huis is ook helemaal aan het verschilferen. De nieuwe uitbater zal vast en zeker zijn werk hebben met de renovatie. Dit pand staat echter niet te huur. Het lijkt erop dat de eigenaars het aan zijn lot overlaten en het helemaal laten verkommeren. Of wordt dit huis afgebroken om de lang verwachte passage naar de Meldertstraat via Café Café te maken?

Een suggestie over “Lege cafés ontsieren het stadsbeeld in stadskern

  1. Gré

    Ik ben op zoek naar een cafe met woonst. Liefst midden in het centrum. Mag oud zijn, maar moet wel direct bewoonbaar zijn zonder al te veel werk. Weet hier iemand een tof, kunstig pandje leeg staan in Hasselt? Laat me iets weten! (grecha.be@gmail.com)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.