Sinds 2002 is Pascal Proesmans de fiere eigenaar van de “De Kleyne Tafel”, een gezellig restaurant gevestigd in de Rapertingenstraat 72 in Hasselt, waar vroeger café Hoefijzer was. Het Zonhovens streekbier Zonderik kan je er met smaak drinken.
De keuken is er iedere dag doorlopend open van 11u30 tot 22u. Het werd in 2002 volledig vernieuwd en biedt nu plaats aan 65 personen. De Kleyne Tafel is geopend op dins-, woens- en donderdag van 11 tot 24u, vrijdag van 11 tot 2u, zaterdag van 17 tot 22u en zondag van 12 tot 24u.
Zonderik
“Op de menukaart staat naast heerlijke gerechten ook het Zonderikbier, een streekbier gebrouwen in Zonhoven. Luc Van Esch lanceerde vorig jaar het Zonderikbier samen de Zonderik-stripfiguren en het gelijknamig bier-ijs. Het Zonderik-bier-ijs is een biertje met romige ijssmaak. Het ijs wordt ambachtelijk bereid op basis van verse hoevemelk en een siroop op basis van rietsuiker en Zonderikbier, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen”, aldus Willy Vandael in zijn artikel.
Volgens de legende werd het bier al gebrouwen in de prehistorie in de buurt van de Zonhovense Holstenen. Het recept zou destijds gestolen zijn maar de dieven slaagden er evenwel niet in het na te maken. Ze produceerden een vocht dat later bekend werd als jenever.Dit is een verwijzing naar de aloude twist tussen Zonhoven en Hasselt.
Love reading this blog, always learn something new facts.
Emily R. from Training Huskies
LikeLike